02 Feb
02Feb

Kada govorimo o njezi kože lica i tijela, imamo izbor između prirodne i konvencionalne kozmetike.

Odabir prirodne kozmetike postaje više od trenda - to je svjesna odluka za zdraviji i odgovorniji način života.

Prirodna kozmetika nam nudi sinergiju s prirodom, ali što je u stvari prirodna kozmetika i što ju čini tako posebnom te može li se mjeriti s konvencionalnim kozmetičkim proizvodima - pročitajte u nastavku.

Prije svega, razumijevanje što priridna kozmetika zaista jest, ključno je za razbijanje mitova koji često kruže oko ovog pojma.

Smjernice za prirodnu kozmetiku postavile su certifikatorske kuće za prirodnu i organsku kozmetiku ( NaTrue, Ecocert, BDIH, Soil Association i druge).

Prirodna kozmetika sadrži najvećim dijelom sirovine biljnog porijekla poput biljnih baznih ulja i maslaca. Ovi sastojci se minimalno obrađuju kako bi se sačuvala njihova prirodna svojstva i maksimalno iskoristila blagotvorna djelovanja koja imaju na našu kožu. Klasična kozmetika kao bazu koristi uglavnom naftne derivate parafin i vazelin. Parafin i općenito naftni derivati su ugljikovodici koji nisu srodni lipidima ljudske kože. Štite kožu od vanjskih uvjeta, ali zbog veličine molekula mogu začepiti pore. Vazelin je još jedna frakcija nafte. Meni je ovo bilo dovoljno saznati da se malo po malo počnem okretati prema prirodnim proizvodima koje nanosim na svoju kožu i kožu svoje obitelji svaki dan. Konvencionalna kozmetika prepuna je sintetskih konzervansa u što se možete sami uvjeriti pogledate li sastojke na deklaraciji vaše hidratantne kreme ili losiona za tijelo. Ukoliko niste sigurni za neki od sastojaka, slobodno mi pišite i pitajte. 

Jedna od najvećih prednosti prirodne kozmetike leži u njenoj sposobnosti da hrani kožu bez upotrebe tvrdih kemikalija koje mogu izazvati iritacije. Bez parabena, sintetskih boja, umjetnih mirisa i konzervansa, prirodna kozmetika predstavlja zdraviju opciju za one koji su skloni alergijama ili imaju osjetljivu kožu. 

Prirodna kozmetika koristi sastojke koji su blagi prema koži te su često iz ekološkog uzgoja. Biljna ulja, biljni ekstrakti (tinkture, glicerolni ekstrakti, macerati), hidrolati, eterična ulja (konvencionalna kozmetika koristi sintetske mirise) i biljni voskovi samo su neki od bogatih sastojaka koji hrane kožu. Dozvoljene su i neke sirovine životinjskog porijekla poput pčelinjeg voska, matične mliječi, lanolina i sličnih sastojaka, međutim, iznimno je važno da se životinji koja je proizvela te sastojke ne naškodi (dva su izuzetka od tog pravila: karmin i svila). 

Sastojci prirodne kozmetike slični su sebumu naše kože što znači da su stanice naše kože sklonije prihvatiti bogatstvo nutrijenata koje prirodna kozmetika pruža. 

Osim toga, prihvaćanjem prirodne kozmetike, okrenuti ste i holističkom pristupu koji promiče ne samo vanjsku ljepotu već i unutarnje zdravlje. 

Potičem vas da dublje razmislite što stavljate na svoju kožu svaki dan i kako ti proizvodi utječu na vaše opće zdravlje i blagostanje.  

Trebate li savjet ili želite naučiti kreirati vlastitu prirodnu kozmetiku, javite nam se. Voditi ćemo vas korak po korak, od odabira 100 % prirodnih sastojaka do gotovog proizvoda. Krenite zajedno s nama u avanturu stvaranja kozmetike koja je jednako jedinstvena kao i vi!

Comments
* The email will not be published on the website.