30 Aug
30Aug

Povratak u školske klupe ili vrtić za djecu može biti vrlo izazovno razdoblje. Čak i ako su uzbuđeni radi povratka, promjene mogu biti stresne. Za stariju djecu to može biti novo okruženje, drugačiji raspored, promjena vremena spavanja, okruženje novim ljudima (i novim virusima i baketrijama!), preuzimanje više odgovornosti i sl. Naši najmlađi mogu se boriti s tjeskobom zbog odvajanja i potrebna im je podrška pri prilagodbi s novim mjestom i novim ljudima. Esencijalna ulja mogu biti velika podrška u ovim trenucima. Ona na sve nas djeluje holistički – što znači cjelovito. Osim na fizičkoj razini našeg postojanja, djelujemo i na emocionalnu, mentalnu i duhovnu razinu. Ako naučimo kako ih pravilno koristiti te koji su načini upotrebe esencijalnih ulja, ona nam može biti glavni saveznik u podršci prilikom kretanja djece u vrtiću/školi. 

Kada koristite eterična ulja kod djece, važno ih je pravilno razrijediti i pridržavati se sigurnosnih smjernica. Najbolje je posavjetovati se s kvalificiranim aromaterapeutom ili zdravstvenim radnikom prije korištenja eteričnih ulja djeci, osobito ako imaju kakvo ljekovito stanje ili uzimaju lijekove. 

Eterična ulja mogu se koristiti na razne načine, uključujući difuzore za aromaterapiju, inhalatore, ulja za masažu i bočice s valjkom. Važno je odabrati visokokvalitetna, čista eterična ulja renomiranih marki kako biste osigurali njihovu učinkovitost i sigurnost. U nastavku donosimo neke od načina korištenja esencijalnih ulja za povratak djece u vrtić ili školu: 

  • Ostanite zdravi

Nama roditeljima nije lako svako malo uzimati bolovanje ili tražiti tko će nam čuvati djecu zbog respiratornih problema, viroza, grlobolje i sl. Za predškolsku djecu smatra se sve normalnim i na kraju krajeva, stvaraju imunitet na taj način. Problem je što se za svaku virusnu infekciju daje antibiotik koji narušava naš prirodni mikrobiom koji je dio naše prirodne obrane. 

Ako  znamo da su biljke uložile milijun godina evolucije kako bi se obranile od mikroorganizama, znamo da mogu pomoći i nama – kontinuiranom, pravilnom i sigurnom primjenom. Sa biljkama treba biti strpljiv i uporan. Puno je lakše uzeti sintetski lijek i preko noći se riješiti simptoma, ali moramo osvjestiti i koje štete nam je taj lijek ostavio za sobom. 

Osim  esencijalnih ulja, koriste se i biljna ulja koja su izvrsna za čišćenje i jačanje organizma. Koriste se hladno prešana biljna ulja koja su zadržala svoje karakteristike i kemijski sastav. 

Neka od esencijalnih ulja koja imaju antivirusni, antibakterijski ili antiseptički učinak, a sigurna su za korištenje u djece: ravensara, čajevac, niauli kemotip cineol, eukaliptus radiata, limun, kajeput. 

  • Umirite emocije

Povratak u vrtić/školu može dovesti do emocionalnog stresa. Ono što im uvelike može pomoći je da im napravimo rol-on u kojem smo esencijalna ulja otopili u baznom ulju. Mirisi mogu ikako utjecati na naše raspoloženje, mogu probuditi pozitivne emocije i djelovati umirujuće. Za djecu ćemo koristiti ulje mandarine, lavande, nerolije… 

  • Dobar san

 Kad djeca dobro spavaju, veća je vjerojatnost da će ostati mentalno i emocionalno usmjerena. Sinergije eteričnih ulja mogu se koristiti dermalno ili indirektno inhalacijom uz pomoć difuzera. Za dobar san koristit ćemo lavandu, bergamot, atlanski cedar… 

Zaključno, povratak u vrtić ili školu može biti izazov za djecu. Eterična ulja mogu pružiti prirodan i učinkovit način za povećanje djetetove emocionalne dobrobiti tijekom ovog razdoblja. Bilo da se radi o jačanju imuniteta, smanjenju tjelesne težine, poticanju fokusa ili poboljšanju sna, postoji nekoliko eteričnih ulja koja mogu olakšati prijelaz i stvoriti pozitivno okruženje za učenje. Upamtite da uvijek koristite eterična ulja na siguran način i posavjetujte se sa stručnjakom ako je potrebno. Za uspješnu školsku godinu bez stresa! 

O svemu ovome ću govoriti na radionici koja će se održati u utorak,  26.09.2023. u 18 sati. 

Osigurajte svoje mjesto na  aromafemmehr@gmail.com ili na broj telefona 099/8020-631. 

Cijena: 17 eura , trajanje: 1 sat

Mjesto održavanja radionica je studio za aromaterapiju i ostale usluge Aomafemme, Palinovečka 35, Zagreb ili putem Zoom aplikacije. 

Pripremite  bilježnice u koje ćete zapisati mnoštvo savjeta i korisnih receptura za primjenu aromaterapije kao podrške u očuvanju imuniteta i zdravlja naše dječice te podrške početkom nove školske godine!

Comments
* The email will not be published on the website.